Meny Stäng

Videon som försvann – del 2

Fortsättning på gårdagens inlägg där jag tog upp det som sades i videon om den omtalade bilen.

Banken

Jag vill börja med att klargöra att banken har ingenting att göra med sina kunders pengar på kontona. De har ingenting att säga till om och de har absolut ingen befogenhet att kräva godkännande innan kunden kan använda pengarna hen har på sitt eget konto. Det är bara att ringa vilken bank som helst så kan de bekräfta detta.

Överförmyndarspärr

Vad som däremot går att ordna är en s.k. förmyndarspärr på ett konto. Då behöver man ”fråga om lov” skriftligt hos överförmyndaren när man ska göra ett inköp. Man får då ett skriftligt godkännande från överförmyndaren tillbaka som man tar med sig till banken och visar upp. När man gjort inköpet ska man skicka in kvittokopia till överförmyndaren. Skulle det man köpt kosta mindre än vad man fått lov att ta ut (om man fått lov att ta ut 2000 men saken kostade 1500) så är man tvungen att sätta in överblivna pengar på kontot igen. Det är absolut inget man får behålla.

Hur vet jag detta? Jo, eftersom min dotters ena konto har överförmyndarspärr för att jag som förälder inte ska kunna använda pengarna till mitt eget nöje utan säkerställa att pengarna verkligen går till dotterns behov. Detta har ingenting med mig som förälder att göra utan är bestämt i lag. Så här står det på konsumenternas.se:

Om ett barn har tillgångar som överstiger åtta prisbasbelopp (46 500 kr x 8 = 372 000 kr för 2019) står förvaltningen av tillgångarna under viss kontroll av överförmyndaren.”

Nu har insamlingskontot ingen överförmyndarspärr eftersom det inte är skapat med flickans personnummer utan mammans. Hur jag vet det? Jo, hade de använt flickans personnummer hade det ju varit spärrat p.g.a. ovan citat.

Redovisningsplikt

Vad gäller skyldighet att redovisa vart pengarna går tänker jag bara hänvisa till ett inlägg skrivet i Husdjursbloggen. I inlägget tar man upp pengainsamlingar i allmänhet. I ett avsnitt av inlägget tar man upp privata insamlingar. Här är ett citat från inlägget:

”…hur Du kan ta ställning om insamligen verkar seriös eller inte.
För inte vill Du vara en av alla lurande människor till bidragande orsaker till skattebrott eller penningtvätt och låta personer använda din gåva till helt andra saker än vad som är skrivet?”

Ett annat citat:

”Vid förekommande av privata insamlingar, t.ex. att en privatperson önskar hjälp för kostnader till sitt sjuka husdjur, så se till att privatpersonen skapar ett konto direkt till veterinärskliniken och ALDRIG NÅGONSIN till privatpersonen själv genom t.ex. Swish.”

Och det kanske viktigaste av allt:

”…be att få se redovisningar och kvitto uppdateras hela tiden.”

Jag tänker inte skriva mer utan låter citaten tala för sig själva.

"Jag finner inga ord..."

I mitten av filmen känner man sig tvungen att påminna flickan om sin egen dödlighet igen. Detta gör man genom att nämna att om man måste göra sig av med pengarna har inte flickan nån chans till tillfrisknande. Och så ett citat direkt från filmen:

”Om filippa inte får de behandlingarna som ni har samlat in pengarna till så lever inte Filippa länge till”

Kom ihåg att flickan ifråga sitter alldeles tätt intill henne, i bild, och hör detta.

Man säger också att man inte finner några ord. Vid detta laget har det redan pratats i 31 minuter…

Trollkonton

I filmen nämns att de här s.k. hatarna (tydligen är man hatare om man inte godkänner lyxkonsumtion för behandlingspengarna) gömmer sig bakom trollkonton. 
Ja, det kanske finns en hel del trollkonton, det vet inte jag. Men jag vet att jag själv inte använder mig av något trollkonto. Inte heller sprider jag något näthat. Vad jag däremot sprider är frågor. Frågor om hur saker och ting egentligen ligger till. Dessa frågor ställer jag helt öppet och ärligt som mig själv.

Senare i filmen säger man att de som har invändningar mot denna insamlingen inte vet någonting. Vi vet inget om sjukdomstillståndet ifråga och vi vet inget om något annat heller. Då undrar jag: Hur kan man med säkerhet säga detta om ”näthatarna” gömmer sig bakom trollkonton? 

Se, jag ställer bara frågor? Ok. Kanske inte bara ställer frågor, jag presenterar även motsägelser. Men det är ett annat inlägg.

Planering

Den information man fick i videon var att man tänker fortsätta ta F till olika kliniker så länge pengarna räcker. Jag tycker detta är jättebra! Det är väl klart att man ska göra allt som står i ens makt för att flickan ska bli frisk. Men jag kan säga så här: Pengarna hade räckt mycket längre om man inte hade lagt dom på en bil. Just sayin…

I en annan del av videon säger man att man inte tänker berätta hur vårdplaneringen ser ut. ”Hatarna” har tagit ifrån dom glädjen att berätta och redovisa. 
News flash! Någon redovisning har aldrig skett ändå så den glädjen har nog aldrig funnits där.

Man frågar om vi har några barn och hur vi hade gjort. Jag har iaf barn och exakt hur jag hade gjort kan jag inte svara på. Detta handlar om en situation man som förälder inte kan föreställa sig om man inte är mitt uppe i den.

Däremot kan jag med säkerhet säga vad jag INTE hade gjort. Jag hade INTE använt pengarna till något annat än till mitt barn.

Övrigt

Man påstår att man inte har haft tid att sälja bilen än. Detta stämmer säkert eftersom allt tid har lagts ner på att försöka ursäkta sina felaktiga handlingar (med storys som inte går ihop och ändrar sig) samt på att göra videos att lägga ut. 
Videon jag pratar om varade t.ex. i över 50 minuter. På denna tid hade man hunnit lägga in annons på bilen säkert tre gånger om.

Mitt råd till dig är:
*Lär dig att prioritera
*Lär dig att hålla dig till sanningen. 

Jag tror att du kommer känna dig mycket lugnare och dessutom få mer tid över till det som är viktigt, i detta fallet familjen.

Innan jag avslutar så har jag en önskan, eller kanske också en fråga egentligen:
Varför kliver man inte upp och klär på sig så man ser lite mer proper ut när man gör en sån här video? Man vet ju aldrig vilka som ser den. Något annat än ett täcke hade kanske varit bra. Men det är ju helt upp till den som medverkar i videon hur man vill göra.

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.