Meny Stäng

Välkommen till landet Lagom

Det handlar såklart om coronaviruset. Givetvis ska ni intepanik. Men något jag tycker att man ska ha är respekt. Jag tycker också att man ska lyssna på vad experterna säger. Dock har jag tappat förtroendet för experterna i Sverige. Jag blir istället heligt förbannad på den där Anders Tegnell som anser sig stå över resten av världen. 

Jag syftar på det som gick att läsa i Aftonbladet idag.
WHO generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har sagt följande:

”Gör allt. Hitta, isolera, testa och behandla varje fall för att bryta smittkedjan. Elden måste släckas”

Då väljer Tegnell istället att sätta sig på tväre och menar på att 

”Det är inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige”

Ursäkta mig men va?! Det är väl viktigare än nånsin? Enligt Ghebreyesus är Europa nu pandemins centrum. Det bör därför ligga i alla de europeiska ländernas intresse att göra allt de kan för att förhindra vidare smittspridning. För att göra det är det extremt viktigt att få veta alla smittade fall, om inte annat så för att personen ska ha möjlighet att isolera sig. Och till alla som viftar bort det med att det inte är värre än en förkylning eller kanske influensa. Nä, kanske inte för dig. Men borde vi inte känna ett visst ansvar för att se till att de i riskgrupperna inte blir smittade? Är det inte dags att sluta vara egoistiska och börja vara lite solidariska? Börja ta ansvar! Jag lovar, det gör varken ont eller är skadligt att tänka på andra. Det ger inte ens lite klåda. Vad som däremot kan göra mycket ont och vara enormt skadligt (t.o.m. dödligt) är om någon ur riskgruppen skulle bli smittad. 

Jag läste i förmiddags att Skåne hade 41 nya fall. Men eftersom man plötsligt bestämt att man bara ska testa de som ligger inlagda så undrar jag; hur stort är mörkertalet? Om 41 stycken är de man vet om, hur många är de man inte vet om? Där varken vi eller de själva kommer att få veta. 924 smittade är den officiella siffran för Sverige. Vi vet allihop att den inte stämmer. Vi är långt över 1000 och har varit ett tag. Så istället för att stoppa huvudet i sanden är det kanske dags att faktiskt ta det här på allvar!

En annan sak jag undrar är detta med att stänga skolorna. Ja, jag har läst de bestämmandes anledningar till att inte stänga skolorna men jag har väldigt svårt att se problemen de ser. 

Ja, jag inser att om barnen måste vara hemma så måste någon vara hemma hos dom och jag förstår attt det kanske är mycket vårdpersonal som behöver vara hemma trots att de behövs bättre på jobbet. Men hallå? Vad hände med att vara lösningsfokuserad? Det borde verkligen vara ett krav för att få sitta med i regeringen och myndigheter kan jag tycka.
Varför inte hjälpas åt att se efter varandras barn. 3-4 barn är mycket mindre smittorisk än att ha dom i skolan tillsammans med 30 barn. Man har ju ändå minskat ner gruppen med en tiondel. Och då kan föräldrarna turas om att vara hemma. Det är en lösning även för de som är ensamstående och kräver inget kontaktnät, bara lite samarbete föräldrar emellan. 

Och ja, jag hör hur alla dessutom säger att det skulle vara förödande om så mycket vårdpersonal ska vara hemma men då undrar jag såhär:

Är Sverige enda landet där vårdpersonalen har barn?

För det tycks vara enda landet i Europa som har detta problemet. De andra länderna verkar ju lösa det. 

Och varför ska Sverige gå emot strömmen?

32 europeiska länder har stängt skolorna helt eller delvis. 32! Av dessa länder är det 7 som är värre drabbade av smittan än Sverige sett till procentuellt antal smittade i förhållande till befolkningsmängd. Det betyder att 25 av dessa länder har kommit lindrigare undan (åtminstone hittills). Men Sverige vägrar. Jag kan inte förstå det. Det handlar om två, kanske på sin höjd fyra, veckor och vi har kommit så pass långt i vårt digitala samhälle att vi kan låta barnen läsa på distans de veckorna. Det enda som krävs är att vi föräldrar tar lite mer ansvar och helt enkelt hjälper våra barn om det är något de inte förstår, precis som vi gör när de har hemläxor. Är det något vi som föräldrar inte kan förklara finns möjlighet till mailkontakt och t.o.m. videosamtal med läraren för en mer pedagogisk förklaring. 

I min hjärna ser i alla fall logiken ut som följande:

Ju tidigare vi stänger ner, desto snabbare får vi kontroll på saker och ting och desto kortare tid krävs det att vi håller stängt. 

Ja, hittills är det endast äldre och/eller med andra underliggande sjukdomar som har dött, åtminstone här i Norden. Men vilka är vi att avgöra att dessa ska ”offras för att Sverige inte ska testa folk? För offras gör de då vi inte längre har någon koll på vilka som är smittade och därför utsätter dessa för livsfara.

% av folkmängden som är smittad
Sverige hamnar på en 8e plats om vi skulle varit med i listan

Under tiden jag har skrivit detta har Danmark hunnit få sitt första dödsfall, Norge har hunnit få sitt andra. Spanien har hunnit upp i 190 dödsfall och Italien i 1441. Samtidigt har fler personer insjuknat i rasande fart. Skillnaden mellan Sverige och dessa länder är att de fortfarande testar folk och mörkertalet är därför inte på långa vägar lika högt som i Sverige. 

Danmark, Slovakien, Tjeckien, har helt eller delvis stängt sina gränser. Imorgon ansluter sig Polen och Ukraina till dessa. Flera länder har utfärdat inreseförbud och stoppar flyg

Vad gör Sverige? Ingenting!
Tvärtom, Sverige backar. Från att ha gett folk möjligheten att testa sig så tar man bort även detta.
Men vi väntar oss väl inget annat från landet lagom. Landet där man inte sticker ut och där man absolut inte vågar fatta några beslut. 
Landet där man går runt med huvudet i r*ven

Nej, vi ska inte få panik. Vad vi däremot ska göra är reagera och framförallt agera, annars kommer vi att önska att den där panikknappen är inom räckhåll.

Källor

Allt fler länder stänger gränserna för att bekämpa coronaviruset. (den 14 03 2020). Hämtat från Svenska Dagbladet – SVD.se: https://www.svd.se/allt-fler-lander-stanger-granserna

Befolkning per land – Tematisk karta. (den 14 03 2020). Hämtat från Indexmundi: https://www.indexmundi.com/map/?v=21&r=eu&l=sv

Coronaviruset. (den 14 03 2020). Hämtat från Aftonbladet.se: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3Jgxj9/senaste-nytt-om-coronaviruset

Coronaviruset: Så försöker Europas länder stoppa smittan. (den 14 03 2020). Hämtat från DN.se: https://www.dn.se/nyheter/varlden/coronaviruset-sa-forsoker-europas-lander-stoppa-smittan/

Cypern. (den 14 03 2020). Hämtat från Stalvik.se: https://stalvik.se/landsfakta/cypern-fakta/

Kosovo Govt responds following first confirmed cases of coronavirus. (den 14 03 2020). Hämtat från Prishtina Insight: https://prishtinainsight.com/kosovo-govt-responds-following-first-confirmed-cases-of-coronavirus/

Tegnell går emot WHO-chefens uppmaning. (den 14 03 2020). Hämtat från Aftonbladet.se: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8oRQO/tegnell-gar-emot-who-chefens-uppmaning

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.