Meny Stäng

Sant eller falskt – Rädda Filippa

Sant eller falskt?

Jag har tidigare talat för kampanjen som döpts till Rädda Filippa här i bloggen. Men nu undrar jag, som så många andra, hur ligger det egentligen till. Är det hennes mamma säger sant eller falskt?

Missförstå mig rätt nu! Flickan är verkligen sjuk, hon har verkligen en hjärntumör och hennes livstid är kraftigt förkortad. Det finns verkligen en flicka som behöver hjälp med att besegra sin cancer.
Men det som väcker stora frågetecken är huruvida mamma till flickan är ärlig i sina avsikter.

Min teori

Till en början var hon säkert ärlig och målet med insamlingen var precis det hon sa, nämligen vård till F. Men sedan hände något. Jag har lite gissningar om den saken:

  • Mamma fick hybris av alla pengar som rullade in. Hon fick även hybris av uppmärksamheten som följde.
  • Mamma såg möjligheten att öka livskvalitén lite, inte bara för Filippa utan även för sig själv.

Observera att det fortfarande bara är gissningar! Jag säger inte att det på något sätt är så här, det är bara min personliga teori.
Jag vill också framhålla att jag inte känner flickans mamma, jag har aldrig träffat henne personligen. Mina gissningar utgår helt och hållet från vad som skrivits och vad jag sett i hennes videor. Jag kan därför inte med säkerhet säga vad som är sant eller falskt.

Bilen

Något annat som väckte många personers misstankar var det omtalade bilköpet. En BMW X4 från 2016 är inte någon billig historia. Som ni vet är jag ju faktiskt inte helt vilse på bilmarknaden så jag vet vad jag pratar om.

Denna nya bil var inköpt bl.a. för att Filippa inte klarade bullernivån i deras gamla bil. Då kan vi ju jämföra bullernivån i en Kia Cee’d och en BMW X4:
Kia Cee’d 2008: 72db
BMW X4 2016: 71db

En annan orsak som hon angav var att hon skulle få plats med packning till sig själv, F och F:s lillasyster, packning som skulle räcka för flera veckor så ca 5 resväskor + F:s rullstol. People, jag kan meddela att det lär inte gå att få in i en BMW X4:

En tredje anledning var att hon skulle åka bekvämt.

Då kan jag presentera en annan bil nämligen Chrysler Voyager. Man sitter bekvämt, den har ett bagageutrymme som är bra mycket större än en X4 och har en ljudnivå på 73db, helt ok alltså! Den kostar dessutom bara 25% av vad en X4 gör.

Men inte heller här vet vi vad som är sant eller falskt. Vi vet inte om det låg goda avsikter bakom eller bara ren girighet.

Fler saker som gör att man undrar huruvida det är sant eller falskt är att informationen ändras hela tiden. Först var insamlingen för att kunna ge F vård i Mexico. Då sades det att det behövde 1,5-2 miljoner kronor och så fort läkarna i Lund hade gett klartecken för F att resa så skulle man ge sig iväg.
Sen kom plötsligt uppgifter på att det behövdes 4 miljoner om det skulle uppstå komplikationer i Mexico, t.ex. för den extra vård det krävs om F skulle få lunginflammation. Folk accepterade detta och drev kampanjen vidare men nu kämpade man nästan ännu hårdare.

Sen kom plötsligt besked om att man börjat titta på behandling i Tyskland, samtidigt som man sa sig behandla cancern med hjälp av KBT, specialkost och massage på en klinik här i Sverige. Ja man utgav det faktiskt för att vara cancerbehandling!

Detta är ju naturligtvis inte någon cancerbehandling. Det är inget bot på något sätt. Däremot är det en form av rehab och ett sätt att behålla status quo när man genomgått sin cancerbehandling.

När folk läser detta och då vill att M ska redovisa hur mycket pengar det finns och vart de har gått så vägrar M. Hon påstår i ett inläggg att hon inte kan(?) redovisa utgifterna. Jag finner inte detta svårt då jag själv är företagare. Allt går att redovisa så länge det är inköpt på laglig väg. Man får kvitto på allt eftersom alla är medvetna om att det behövs till just redovisning.

Svar på frågan?

Så är detta egentligen sant eller falskt? Det finns inga riktigt konkreta bevis för vare sig det ena eller det andra, därför kan vi inte döma. Men jag förstår varför vissa vill ha sina pengar tillbaka. Pengarna har skänkts till att gå till behandling och vård, inte till en ny bil. Hade mamma gått tillväga på ett annat sätt och valt en bil mer troligt anpassad för ändamålet tror jag inte folk hade reagerat. Hon skulle framför allt valt en bra mycket billigare bil som inte hade tärt på insamlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.