Meny Stäng

Omgiven av idioter

Eller kanske av psykopater? Eller av narcissister? Titlarna är många och kanske är vi omgiven av lite av varje?

Jag har också blivit kallad för psykopat. Eller nja, inte riktigt psykopat. Men man har antytt att jag skulle vara en av de personerna som innehar psykopatiska drag. Kanske är det så. Jag vet inte men om det är så att jag har psykopatiska drag så är det inget jag lider av iaf.

Någon annan antydde istället att jag skulle vara narcissist. Det håller jag däremot inte med om. Psykopatiska drag? Kanske. Narcissist? Absolut inte! 

Amelias sida beskriver man en narcissist på följande sätt:

En person som…

1. …anser sig vara viktigare och mer betydelsefull än alla andra i sin omgivning. Vilket omgivningen ständigt utsätts för på olika sätt.

2. …drivs av rikedom, framgång, makt eller kärlek, oftast allt på en gång, vilket till största del endast är fantasier och rena lögner om dess olika framgångssagor. Det är inte ovanligt att narcissister lever högt över sina tillgångar, eller parasiterar på andras tillgångar för den delen.

3. …speglar sig i andra för att kunna dupera omgivningen om sin egen förträfflighet och därmed duger enbart andra ”viktiga” och ”betydelsefulla” personer som sällskap.

4. …har ett överdrivet behov av att stå i centrum. Vill du boosta en narcissists redan uppblåsta ego kan du inte ge nog med bekräftelse. Men förvänta dig absolut inget tillbaka. 

5. …har orealistiska uppfattningar om sina egna rättigheter. Eftersom en narcissist anser att allt kretsar kring det egna jaget, sätter hen upp helt egna spelregler som hen dessutom förväntar sig att andra ska spela efter helt utan att ifrågasätta.

6. …utnyttjar skamlöst andra för att uppnå sina egna mål. Om du har en chef eller kollega som är narcissist kan du utgå från att din eller dina kollegors arbetssituation kommer bli negativt påverkad på ett eller annat sätt. En narcissist tar till exempel gärna åt sig äran för andras framgångar.

7. …saknar empati och har därmed ingen som helst förmåga att sätta sig in i andras känslor. Detta är ett av de starkaste personlighetsdragen hos en narcissist och som ofta leder till kraschade relationer och allmän förstörelse.

8. …tror att andra är avundsjuk på denne, men är ofta själv avundsjuk på andra, vilket leder till sociala konflikter där narcissistens enda mål är att förstöra de som hen är avundsjuk på.

9. …har ett högfärdigt och/eller arrogant beteende som är olidligt att utsättas för.

 

Ovanstående punkter stämmer överens med (skrämmande nog) mer än en person jag känner till. Tänk att det faktiskt går sådana här personer lösa mitt ibland oss.

Jag har ju förvisso träffat på några stycken. 

Är man t.ex. narcissist eller psykopat om man tycker det är ok att säga till ett 6-årigt barn att det och mamman ska flytta, för personen barnet ser som sin far inte vill gifta sig med dess mamma utan istället vill gifta sig med personen som säger detta? Eller är man bara desperat?

Är man narcissist eller psykopat om man enbart ser pengar och inte personer? Om det som spelar roll är hur ens ekonomiska situation kan komma att förbättras istället för det som verkligen borde spela någon roll, nämligen ens barn? Eller är man bara girig?

Är man narcissist eller psykopat om man går så långt att man ser till att hamna på psyket, om så bara för en natt, för att få det/den man vill ha? Eller är man bara tragisk?

Frågorna är många men svaren är nog inte så enkla. Det är nog inte riktigt så svart eller vitt som maskerna här ovanför. Skrämmande? Ja. Tragiskt? Oh ja! Enkelt? Nej.

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.