Meny Stäng

Missförstånd och jonglerande clowner

Nu har stora bocken Bruse vaknat till liv på Flashback av alla ställen. Ja, det var väl ganska väntat.

Lätt att röra ihop det

Jag kände direkt att jag nog behöver förklara lite saker som den stackars människan rört ihop eller fått helt om bakfoten. Det är inte lätt att ha koll på allt när man har så otroligt många bollar i luften som personen har. Kanske ett jobb på cirkus hade varit mer passande? Jonglerande clowner brukar ju vara en hit!

Nåja, det kanske blir för mycket med ytterligare en yrkesinriktning.

Tråden på Flashback som personen skriver i hittar ni här:
”Rädda Filippa” – ngt e skumt

Yttrandefrihetgrundlagen och Regeringsformen

Så, nu får jag väl hjälpa stackaren att få rätsida på saker och ting. Vi börjar med en ganska grundläggande sak. I tråden skriver man:

”Jag har själv yttrat mig på Ulf Bittners SoundCcloud utifrån den grundlagsfästa rätten till yttrandefrihet (Regeringsformen).”

Jag vill här förtydliga/förklara att yttrandefriheten är en egen grundlag i Sverige. Den heter formellt Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och tillkom 1991-11-14 som komplement till Tryckfrihetsförordningen (TF). Regeringsformen (RF) är en egen grundlag.
Länk till YGL och RF:
YGL: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/yttrandefrihetsgrundlag-19911469_sfs-1991-1469
RF: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kungorelse-1974152-om-beslutad-ny-regeringsform_sfs-1974-152

Det kändes ganska viktigt att reda ut det. Jag är glad att vi gjorde det!

Hack i skivan?

Sen nämner han lite olika begrepp från Brottsbalken som jag känner att vi behöver förklara närmare så folk förstår att detta inte är relevant alls. Personligen förstår jag inte alls varför det nämns. Men det är väl så, att när de juridiska kunskaperna är begränsade, så riskerar man att låta som en trasig skiva när man upprepar det lilla man kan hela tiden.

Ordförklaringar

Personen skriver följande:

”Att anmäla någon utan saklig grund är ett brott som kan leda till att anmälaren själv döms till ett långvarigt fängelsestraff (läs om mened, falskt åtal och annan osann utsaga i Brottsbalkens 15:e kapitel).”

Jag har läst. Min fråga är till dig jag citerade ovan: Har du?

Vi börjar med ordet mened.
Mened innebär att ljuga eller tiga om sanningen när man är edsvuren.
Detta hittar man i Brottsbalken (BrB) 15 kap. 1 § Detta ska dock inte förväxlas med osann partsutsaga som innebär att ljuga eller tiga om sanningen under sanningsförsäkran.
Osann partsutsaga hittar man i BrB 15 kap. 2 §

Next up är falskt åtal. Detta kan man läsa om i BrB 15 kap. 5 §
Detta är dock helt irrelevant då det bara är en åklagare som kan väcka åtal vilket innebär att 5 § enbart gäller dessa.

Nästa begrepp är falsk anklagelse. Det betyder att ljuga om att någon begått ett brott och anmäla detta till polis eller åklagare med syfte att få denna åtalad och hittas i Brb 15 kap. 6 §
Något som är lätt att blanda ihop med falsk anklagelse är falsk tillvitelse. Det är inte så konstigt att de kan blandas ihop. Falsk tillvitelse är en variant av falsk anklagelse men har ändå en helt egen paragraf i kapitlet
Brb 15 kap. 7 §

Ett litet citat

Det finns så mycket mer som råkat trilla ur denna personens mun men just nu får det räcka. Jag får fortsätta korrigera senare. Det är så otroligt mycket felaktigheter, ursäkter och motsägelser så tiden räcker helt enkelt inte till. Men jag avslutar med att citera något jag läste på en annan persons facebooksida:

”You’re going to lose friends, relationships, and maybe even family but at the end of the day you just have to make sure you don’t lose yourself ”.

Jag skulle vilja kontra med:
Not only har you losing your friends, relationships and definitely your family (obviously). You have already lost your mind! Not only on facebook but in real life!

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.