Meny Stäng

Människor är onda

Ok, alla människor är inte onda. Men det finns en hel del personer där ute i samhället som har ett alldeles för stort behov av att använda andra personer som pall. Det finns helt enkelt inte något annat sätt för dessa personer att höja sig själva. Det är väldigt tråkigt, sorgligt t.o.m.

Jag förstår att det är svårt att känna några större sympatier för dessa personer om man själv råkar få rollen som pall. Men i själva verket är det verkligen sympatier dessa personer behöver. 

I min värld är det nämligen bara extremt sorgliga personer som inte kan stå för konsekvenserna av sitt eget handlande, som behöver skylla på i princip alla andra uom sig själva och som har ett behov av att vara elaka mot andra människor.

Mom-shameing

En grupp som känns lite extra utsatta för att användas som pallar är mammor. Gärna nyblivna förstagångsmammor som liksom redan upplever ett kaos som de försöker bringa ordning i. Kanske är de lätta offer eftersom hela deras värld vänts upp-och-ned nyligen?

Av de som besvarade min enkät hade mer än hälften själva blivit utsatta:

Det tråkigaste i det hela är väl att de som oftast trycker ner dessa stackars mammor är de som själva är mammor. Dock är det oftast mammor med ENORMA problem med självförtroendet som känner behovet av att lyfta sig själva genom att trampa på andra. 

”För att mitt barn fick ersättning ist för att jag ammade”

                         -Rebecka-

Jag har själv bevittnat mer än en situation av mom-shameing. Det var samma person som blev utsatt och det var samma person som utsatte. Personen som blev utsatt är en nybliven förstagångsmamma som försöker balansera sitt nya liv som mamma med sitt gamla sociala liv. 

I min värld är detta absolut inte något som är omöjligt. Men jag förstår att mamman blir väldigt osäker när hon får höra om alla risker hon utsätter sitt barn för enbart genom att inte låsa in sig i bostaden och täppa igen varenda ventil. 

I just detta specifika fall handlade det om att mamman ville gå ut och äta middag tillsammans med barnets pappa, mig och min man. Detta var något som inte alls föll en ”vän” i smaken. ”Vännen” demonstrerade detta genom att under en ganska lång stund upplysa mamman om hur otroligt riskabelt, ja rent av livsfarligt, det var att ta med barnet ut bland folk. Ville hon verkligen riskera detta för en middag? Detta fortsatte under en så pass lång stund att mamman till slut kämpade med att hålla tårarna tillbaka. 

Om jag ska göra en lite snabb bedömning av ”vännen” så skulle jag tippa på att avundsjukan visade sitt fula nylle. Avundsjuka över att mamman skulle ha en trevlig kväll i storstaden med vänner och hon själv fick inte följa med. Förmodligen kan vi peta in lite rädsla också. Rädsla för att mamman inte skulle behöva sin ”vän”. Att hon inte skulle kunna styra mamman längre om mamman helt plötsligt började få inslag i livet som hon själv inte hade del av. 

Denna ”vännen” är tyvärr, som så många andra i vårt samhälle, glad för att kasta sten i glashus. Men det är ingenting som varken mamman eller någon annan kan ansvara för. Det får helt och hållet stå under ”vännens” eget ansvar.

För mammans del så har hon ju det väldigt mycket bättre utan denna ”vän”. Vänner som agerar på detta vis borde inte ens få lov att kalla sig för just vän.

Detta är tyvärr inte enda gången som denna ”vän” fått mamman att känna sig som en dålig mamma. Det kommer pikar jämt och ständigt men tyvärr aldrig när jag är i närheten. 
Förr eller senare kommer det dock att ske och rak som jag är så kommer jag inte att kunna hålla tyst när det händer.
That’s just me!

”Jag blev utesluten av några mammagrupper både irl och på nätet. Varför har jag ingen aning om. Antagligen för att jag är rak och ärlig. Kommer från en storstad och hamnat i en liten by. Dom är/var inte vana vid genuina människor.”

                                             -Kristina-

Vi ska dock inte glömma att även om de flesta som utövar mom-shameing är andra mammor så kan det även förekomma från andra håll. Bl.a. från de som absolut borde vara de sista att utsätta en stackars mamma för ytterligare press, nämligen vårdpersonal:

”Alltid under mina år som mamma fått höra att jag ger min dotter för mycket mat för hon är kraftig. Hon ska banta etc.. Likadant när jag fick mina tvillingar, då sa BVC åt oss att dom inte för gå upp mer i vikt när vi va där på 6 månaders kontrollen! Dom mer eller mindre jublade när deras viktkurva hade gått neråt vid 1 årskontrollen. Bvc har mer eller mindre tryckt ner mej som mamma sen dotter föddes.” 

                                              -Annika-

Det finns, som jag tidigare skrev, gott om personer som använder andra som pall för att själva klättra högre. Mom-shameing är bara en kategori av det. 

Men det mest skrämmande i det hela är att de som oftast utsätter andra för fenomenet är de som egentligen borde stå vid mammans sida och stötta henne. De enda som vet hur svårt det är att vara mamma är andra mammor. Därför borde alla mammor hjälpas åt att lyfta varandra, istället för att berätta vad som görs fel, berätta istället vad som görs rätt och tipsa om andra lösningar på problem. Hjälp istället för stjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.