Meny Stäng

Hur man som hantverkare undviker att arbeta ihjäl sig

Hantverkare finns det gott om där ute och tur är väl det. De efterfrågas konstant och med ROT-avdraget har det blivit mer attraktivt för folk att anlita hantverkare istället för att försöka utföra jobbet själv.

Eller för den delen leja ut jobbet till någon mindre begåvad släkting, vars meritlista består av den klassiska smörkniven man gjorde i träslöjden i 3e klass men som anser sig vara bäst lämpad att ta över Martin Timells roll i Äntligen hemma. 

Duktiga hantverkare kan vara lite svåra att hitta. Men ryktet sprider sig fort i bekantskapskretsarna och rekommendationer från kunder är guld värt för hantverkarna eftersom det säkrar deras fortsatta framgångar. 

Men att vara för duktig som hantverkare kan ställa till med problem. Plötsligt hugger folk i dig överallt och tjänstvillig som du är så tar du på dig mer och mer jobb. Till sist arbetar du nästan dygnet runt och upptäcker att både privatlivet och sömnen har fått stå tillbaka en längre tid. Så hur kommer man då ur detta? Hur undviker man att arbeta ihjäl sig? 

Nedan följer några tips som kan hjälpa dig att lätta arbetsbördan.

Gör ett dåligt jobb

Mest långtidseffektivt är att göra ett dåligt jobb. Det garanterar att kunden inte rekommenderar dig vidare och på så sätt får du mer tid över att umgås med vänner och familj, eller bara att ta igen förlorad sömn.

Dra ut på tiden

Ta lång tid på dig att utföra jobbet. De flesta som anlitar en hantverkare vill få jobbet gjort så fort som möjligt. Man ser fram emot att kunna parkera på den nylagda uppfarten, använda sitt nya badrum eller bjuda hem folk för att umgås på det nya trädäcket. Att dra ut på tiden kommer garantera att du inte blir långvarig på jobbet. Den som har anlitat dig kommer att byta ut dig mot någon som garanterat färdigställer jobbet inom vad de anser vara rimlig tid.

Vill du bli av med uppdraget ännu fortare kan du alltid lätta ditt hjärta för kunden. Kom med tårdrypande historier om hur ditt liv håller på att falla samman p.g.a nageltrånget på stortån och att du därför inte har kunnat kakla färdigt deras badrum på över två veckor. Var dessutom noga med att berätta att livet nog inte kommer att bli lättare för dig inom en snart framtid och att jobbet därför kommer att dra ut ännu mer på tiden. Tro mig, människor är egoistiska, de vill helst inte höra talas om andra människors problem.

Gör dig hemmastadd

Om kunden har väldigt mycket tålamod eller en enorm förståelse för hur det är att leva med nageltrång så kan du alltid göra dig hemmastadd. Ta för dig ur kylen av både mat och dryck, gärna det som kunden hade tänkt ha till middag samma kväll.

Kanske passa på att fixa smutstvätten? Du ska ju ändå vara hos kunden hela dagen så då hinner du ju köra någon maskin samtidigt. 

Eller varför inte flytta in? Det är ju ganska behändigt att slippa pendla till och från arbetsplatsen och let’s face it, husvagn är ju inte riktigt din grej. Kunden sparar ju massvis med pengar tack vare ROT-avdraget så då har de ju pengar över till att hysa dig ett par veckor. 

Låt bli att dyka upp

Att utebli helt från ett inbokat jobb borde vara det snabbaste sättet att lätta arbetsbördan. Det är ju ganska svårt att utföra ett arbete om man inte är på plats. Och har inte kunden förståelse för att det finns roligare saker att lägga tiden på, som t.ex. åka på utflykt, umgås med vänner, äta glass, njuta av vädret, etc, då är det ju kundens bekymmer.
Men det kan samtidigt vara ditt absolut smartaste drag. För istället för att resultera i uteblivna kundrekommendationer kommer det istället betyda att det pratas mer om dig än om andra hantverkare. Det finns inget som får folk att börja skvallra så mycket som när det är dåliga saker om någon annan som ska förmedlas.

Lycka till!

Nu har ni fått lite tips på hur ni kan lätta arbetsbördan. Hoppas även ni duktiga hantverkare lyckas få lite semester, jag vet ju hur svårt det kan vara, särskilt under sommaren för er som har mestadels utomhusjobb.

Jag avslutar med ett konstaterande:

Istället för att kalla nedan för ”Gällivarehäng” borde det kanske döpas om till ”Hantverkarhäng”. Jag är ganska säker på att man ser detta ”mode” på fler hantverkare, inte bara i Sverige utan även i resten av världen, än vad man gör på Gällivarebor.

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.