Meny Stäng

Ett omtalat bilköp

Ja det finns ett väldigt omtalat bilköp, nämligen det jag tog upp i bloggen igår. Anledningen till att det har blivit ett omtalat bilköp är för att finansieringen av det är väldigt tvivelaktig. Inte bara tvivelaktig, vissa delar känns helt otroliga.

Men vi tar det lite från början. Det kommer fram att M har köpt en ny bil, senare kommer det fram att det är en hyfsat ny BMW. Ingen vet modell än men det cirkulerar ett rykte om att den ska ha kostat 250 000:-

Så, varför blev detta ett så omtalat bilköp då? Jo, det ryktas även om att hon ska ha tagit bilpengarna från insamlingen. Angående detta har vi fått lite olika svar. Men sista budet skulle vara att hon använt 50 000:- från insamlingen tillsammans med egna sparade pengar, bilstöd från försäkringskassan samt sin gamla bil.

Fr.o.m. 10e raden i andra stycket kan ni själva läsa hur hon redogör för ovanstående.

Har ni kollat Blocket än? Om inte så gör det innan ni fortsätter läsa, det kommer att bli lite relevant senare.

Bilstöd

Vi får väl gå igenom vad bilstöd är eftersom det också är viktig information.

Bilstöd från försäkringskassan kan man få om max 30 000:- om man har ett barn som t.ex. har stora svårigheter med att åka kollektivt av olika anledningar. Att M har rätt till bilstöd tvivlar jag inte en sekund på. Däremot är det väldigt konstigt hur hon har lyckats få medgivande och utbetalt så snabbt med tanke på att FK har 30 dagars handläggningstid varje gång en handling kommer in.

Jag säger inte att hon INTE skulle lyckats få det på bara några minuter, jag säger bara att det är väldigt konstigt.
Enkelt förklarat går man till väga så här:

 1. Skaffa ett läkarutlåtande om huruvida du behöver bilstöd för ditt barn
 2. Ansök hos försäkringskassan med det intyg din läkare har skrivit
 3. Senast 2 veckor (14 dagar) efter att du skickat in ansökan får du en bekräftelse på att den kommit in
 4. Senast 30 dagar efter att ansökan kommit in får du ett beslut.

M skriver att 3 dagar innan de ska åka till Falköping går hennes gamla bil sönder. Detta borde rimligtvis vara den 22 januari (se nedanstående kalenderblad).

Bilen går tydligen sönder 40 minuter innan stängning vilket bör vara ca 17.20. Detta skriver M i sin förklarande text:

Frågan är då hur hon lyckades få både läkarutlåtande, skicka in ansökan till FK, få den godkänd och få ett beslut på mindre än 40 minuter. Verkar konstigt. Än en gång, jag säger inte att det inte är så, bara att det är konstigt 😉

Geografi

Lägg märke till hur hon skriver att hon valde första bästa firma. Nu är det dags att plocka fram kartan:

Det syns lite dåligt men ni kan ju googla själva. På kartan ser man i alla fall att Förenade bil ligger längst ut till vänster. M:s bostad är mittenringen och längst till höger ligger Bilcentrumgruppen. 

Om nu bilen gick sönder, varför åkte hon ända bort till Förenade bil istället för att ta sig till den mycket närmre belägna Bilcentrumgruppen? Kl. 17.20 är dessutom vägen från Långebro hela vägen ut till Härlövs handelsområde belagd med köer.

Vi tar fram kartan igen och frågar oss varför hon inte vände sig till Hedin Bil när hon nu ändå var i närheten? Hedin Bil är ju faktiskt återförsäljare för Kia Motors, precis det bilmärket på bilen som precis hade gått sönder men som hon ändå påstår att hon fick använda som inbyte.
Se själva på kartan nedan hur nära bilfirmorna ligger varandra!

Andra alternativ

Så, Hedin Bil ligger rakt över vägen och är återförsäljare för det märket hon redan har. Dock är det tveksamt om de tar en trasig bil som inbyte men vad vet jag. De har ju verkstad så… Oavsett så har de ett mycket större utbud av bilmärken att välja mellan:

 • Opel
 • Jeep
 • Fiat
 • Chevrolet
 • Kia
 • Subaru
 • Mitsubishi
  Ganska stora möjligheter där i princip alla märkena har bilar som uppfyller alla hennes krav.

Inbyte - Sant eller falskt?

Så var det då påståendet att hon skulle ha lagt in sin egen bil som en del av betalningen. Om så är fallet tycker jag att Förenade Bil är enormt generösa som ändå låter henne ha kvar den. För att hon har den kvar råder det ingen tvekan om. Bilen står fortfarande skriven på henne:

Innan ni säger något om att ägarbytet inte gått igenom så tänker jag förekomma er. Som de flesta vet och som information till er nya läsare så har vi en egen bilfirma i familjen. Det betyder att jag faktiskt har full koll på hur det fungerar med ägarbyte vid bilköp och inbyte osv. Bilfirmor är uppkopplade elektroniskt mot Transportstyrelsens system. Det innebär att den ”gula lappen” som man måste lägga på postlådan som privatperson är totalt onödig när man som firma gör ett ägarbyte.

Eftersom hon ska ha genomfört köpet den 22:e (utgår från vad hon sa om 3 dagar innan resan till Falköping) så betyder det att fr.o.m. 20.00 (då gör Transportstyrelsen sin dagliga uppdatering av sitt system) så står det en BMW skriven på henne. Samma stund går även ägandeskapet av inbytesbilen över på bilfirman.

Enda gången det kan ta lite tid innan man ens kan göra ägarbytet är om det finns en kreditspärr på inbytesbilen, alltså att ägaren har köpt den på kredit. Då måste först resterande summa på krediten betalas in, banken som krediten finns hos måste sedan släppa på den här spärren innan bilfirman kan göra ägarbytet.

M:s bil hade ingen kreditspärr, alltså skulle ägarbytet gått igenom direkt. Men Kian står alltså fortfarande skriven på henne såhär en vecka senare. Spännande eller vad säger ni?

Anledningar

Anledningarna till varför hon behövde en ny bil enligt henne själv tidigare var:
– Lägre bullernivå för F:s skull
Se i tidigare inlägg hur jag jämför bullernivån i hennes Kia med hennes
  BMW: Sant eller falskt – Rädda Filippa
– Plats för flera veckors packning till sig själv och båda barnen + F:s rullstol.
Som ni själva ser så känns det helt omöjligt i vald bil.
– En tredje anledning var att hon ville åka bekvämt.
Denna anledningen köper jag rakt av. En Kia från 2008 är långt ifrån
bekväm att åka långa sträckor i. Men det finns betydligt billigare bilar
som ändå är bekväma.

Lägg dock märke till hur hon inte nämnt någonting tidigare om att anledningen till bilbytet beror på att hennes gamla bil gick sönder.
Hon kan ju ha glömt det, jag bara noterade avsaknaden av just den informationen.

Summor

Har ni kollat blocket nu? Bra!

Det kommer fram att bilen hon har köpt är en BMW X4, 2016, cirka 8000 mil. En kvick sökning på blocket säger mig att denna bilen har kostat mer än 250 000:- En bil med den utrustningen, de miltalen och den årsmodellen… Ja, ni fattar. Lägg på ca 50 000 – 100 000:- på priset så är vi uppe i mer rimliga priser. Ni kan dessutom göra en egen sökning på blocket om ni är intresserade.

Då börjar vi räkna:
Bil 300 000:-
Bilstöd -30 000:-
Anskaffningsbidrag -40 000:-
Pengar från insamlingen: -50 000:-
—————–
SUMMA: 180 000:-

(300 000:- var en mellansumma för att få en uträkning som är rimlig)
Detta betyder att hon har haft cirka 180 000:- av privata pengar att lägga på bilen. Då är min fråga:
Varför har hon inte lagt den på F:s behandlingar!?

Övrigt

En annan sak som kanske inte alla känner till är att hennes nya bästa polare Fredrik Marthell igår sa att M hade kunnat köpa bilen själv kontant redan innan insamlingen startade. Kan vara ytterligare en anledning till att det blivit ett omtalat bilköp.

Jag frågar återigen:
Varför la hon inte in dessa pengarna i insamlingen? Drygt 300 000:- hade blivit en utmärkt start!

Nu orkar nog varken ni eller jag med fler frågeställningar. Hoppas ni orkade läsa hela inlägget!

 

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.