Meny Stäng

En juridiklektion med en släng av förnekelse

Igår skrev jag ett inlägg där jag, tursamt nog, hade hittat inläggen från Total Balans som säger att det var ”de” (alltså mannen bakom sidan) som startade Rädda Filippa-insamlingen.
Han ville så gärna framstå som någon viktig.

Efter nyheterna i media igår och idag tror jag att denna man ångrar sitt skrävlande men det är lätt att vara efterklok!

Så vem är då mannen bakom sidan Total Balans? Jo om ni inte redan har listat ut det så kan jag avslöja att det är ju Herr M*rth*ll. Förutom att skryta via Total Balans att det var han som startade insamlingen så har han även gjort det från sin egen profil:

Herr M verkar fortfarande befinna sig i förnekelsestadiet. Detta har han gjort länge och det börjar bli dags att komma ur det nu.

Förnekelsefasen ingår i Kübler-Ross-modellen och utgör första steget. Vanligtvis är den bara tillfällig och snabbt övergående men hos vissa verkar den sitta i länge.
Jag vet inte vilken modell skylla-ifrån-sig-på-andra-fasen ingår i men det är tydligen ”drevets” fel att polisen tycker att de har fått in tillräckligt med bevis för att starta en förundersökning. Ja, så kanske det är, klapp på axeln till ”drevet” i så fall!

Jag känner här att jag än en gång behöver förtydliga vad falsk tillvitelse är för något.
Enligt lagboken innebär falsk tillvitelse:

”Den som, i annat fall än som avses i 6 §, hos åklagare, Polismyndigheten eller annan myndighet sanningslöst tillvitar någon annan en brottslig gärning, påstår besvärande omständighet eller förnekar friande eller mildrande omständighet, döms, om myndigheten ska ta upp anmälan i sådan sak, för falsk tillvitelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.”
BrB 15 kap. 7§ 1 st.

Jag tror att det Herr M egentligen är ute efter är innehållet i 6§ men har fått det hela lite om bakfoten. Lätt hänt men man kanske inte ska svänga sig med fina ord om man inte förstår innebörden.
Och oavsett så stämmer inte något av ovanstående in. Men har han verkligen inget viktigare för sig så får han väl anmäla då. Jag antar att jag är först ut att bli anmäld. Jag ska vakta telefonen så jag inte missar polisens samtal.

Varje kväll ser jag fram emot nästa dag! Vad ska hända imorgon?

See you soon!