Meny Stäng

Det var en gång ett radioprogram

Det händer mycket kring silversmederna nu. Ansökan om vite, artikel i Magasinet Filter och nu ett radioprogram som inte direkt var till deras fördel.

Artikeln från Magasinet Filter hittar ni även i pdf-format här:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMvLdGdLUokpSt9e70nyNIwKDgEHMeoynQ2Gy0FrAqC0-1fQ/viewform?usp=sf_link

Men jag rekommenderar er att läsa hela tidningen då det står mycket annat intressant där också.

I detta inlägget tänkte jag fokusera på radioprogrammet. Siffrorna inom parentes är vilken tid i programmet sakerna har sagts, så att ni lättare ska kunna hitta det.

Programmet heter Bota mig och består av en serie avsnitt där programledaren granskar olika typer av alternativmedicin. I detta avsnittet var det då dags att granska kolloidalt silver. Jag råder er att lyssna på programmet, det är bara 25 minuter långt men det är 25 väldigt intressanta minuter där båda tupparna i hönsgården uttalar sig och försöker försvara produkten de tjänar sina pengar på.

I programmet har man pratat med olika personer från olika instanser i samhället. Ca 5 minuter in i programmet pratar man med Ulrike Frank som är utredare på Kemikalieinspektionen. Hon berättar vad Kolloidalt Silver egentligen är. Hon berättar också vad det får och inte får användas till.

Programledaren berättar att för att få använda KS som vattendescinfektion måste man skicka in en ansökan till Kemikaliemyndigheten på EU-nivå (05:45). Ulrike Frank bekräftar detta och säger att det enda som finns är ansökan för konserveringsmedel för kläder. Hon bekräftar också att någon sådan ansökan gällande vattendescinfektion inte har inkommit från något företag alls (06:05).

Vidare säger Ulrike Frank att det sedan 2017 är olagligt att sälja nanosilver som dricksvattendescinfektion (06:30).

Givetvis så protesterar Herrarna Moneymaker mot detta. Men vilken sida som talar sanning eller inte det överlåter jag åt er att avgöra.

A.S pratar om en studie man har gjort på MRSA och att efter bara ett par minuter så ska alla bakterierna ha varit borta (06:50).

Programledaren berättar att den MRSA-studie som Mr Bigshot pratar om är en s.k. in vitro-studie. Det innebär att den endast är testad i provrör/petriskål och inte på levande vävnad. Programledaren gör också en väldigt rolig men talande liknelse med kaustiksoda; häll kaustiksoda på bakterierna i petriskålen så kommer de också troligtvis att dö. Det betyder inte att kaustiksoda på något sätt skulle vara bra för oss människor att få i oss. Well, he’s got a point!

Wanna take a sip?

Vad som mer är roligt är hur programledaren påtalar att det inte erbjuds några raka referenser för de sjukdomstillstånd som man tidigare (före förbudet) påstått sig kunna bota med KS. Ett fenomen som jag och månge med mig också har stött på. Bristen på källor är total.
Nån gång ibland hänvisar de till någon ”studie” som sen visar sig vara utförd av partiska personer eller publicerad på partiska sidor/tidsskrifter. Hur trovärdigt känns det då? Alla som nån gång har skrivit en uppsats, vilket borde omfatta alla som har någon form av eftergymnasial utbildning, har fått lära sig vikten av trovärdiga källor och hur viktigt det är med källhänvisning när man påstår något.
Antingen har dessa herrar glömt bort detta eller så har de helt enkelt inte någon högre utbildning alls. Vilket av alternativen känns troligast?

Hanna Karlsson – forskare vid institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet – har forskat om vad som händer när nanosilver tar sig in inuti celler i kroppen så som M.Z säger att de gör. Här berättar Hanna att de silverjoner som M.Z nämner skadar DNA:t (13:00).

Programledaren berättar att i vissa studier utförda på djur har man sett att silvernanopartiklar fastnar i lever, njurar och passerar i blodhjärnbarriären, något som Hanna Karlsson bekräftar (14:18).

Hanna Karlsson berättar också om hur man inte vill ha DNAskador som är genotoxiska då dessa i förlängningen skulle kunna leda till att man får cancer (15:00). Ganska häpnadsväckande då man i gruppen Kolloidalt Silver 2.0 på facebook (där båda grabbarna grus är administratörer) hävdar att KS skulle bota just cancer! Och även om ingen av gubbarna själva skriver det rakt ut så är de inte särskilt måna om att korrigera sina användare heller.

På samma sätt uttrycker man en väldigt ignorant inställning i radiointervjun och avsäger sig allt ansvar för vad konsumenterna använder deras produkt till (22:50).

Programledaren tar också upp en väldigt intressant sak, nämligen hur båda herrarna storfräsare gapar och står på om brott mot yttrandefriheten hit och brott mot mänskliga rättigheter dit. Men själva tar de sig friheten att välja vilka som får lov att gå med i deras grupp och minsta lilla kritik ska tystas fortare än kvickt. De anser sig alltså ha rätt att begränsa andra människors yttrandefrihet medan deras ska stå orörd. Ja, vad ska man säga om detta? Kanske dags för herrarna att växa upp och inse att de kan inte tysta alla, inte ens genom att försöka skrämmas.

Och som tillägg skulle jag också vilja säga att om man ska hänvisa till lagar så vill det ju till att man har någon som helst koll på dessa.

Jag undrar vad för juridisk ”utbildning” M.Z egentligen har. Det ligger väldigt nära till hands att tro att den består av amerikanska filmer men newsflash! Att ha sett Legally Blonde gör dig inte automatiskt till juridiskt kunnig.

See you soon!