Meny Stäng

Det har kommit till min kännedom…

Det har kommit till min kännedom...

Blogginlägget igår (Att förgifta ett barn) fick en person att höra av sig till mig. Denna personen har haft insyn i vilken mängd aprikoskärnor som flickan har fått i sig dagligen. 

Enligt uppgift har man gett flickan 8 stycken aprikoskärnor per dag. Rekommendationerna på hur många man ska ta är lite olika men nedan följer rekommendationerna från olika sidor. 

Mest intressant finner jag rekommendationen från sidan aprikoskarnor.se 
Aprikoskarnor.se är officiellt för aprikoskärnor i kosten och påstår dessutom att B17 som finns i kärnorna dödar cancerceller. Det är alltså inte någon sida som skriver för att avskräcka folk utan det är en väldigt trovärdig rekommendation.

Följande citat är direkt från hemsidan aprikoskarnor.se

”En man kan äta ca åtta eller nio aprikoser, en kvinna ca fem eller sex, ett barn förmodligen två eller tre. Detta kan upprepas tre till fyra gånger per dag så länge det är några timmar mellan gånger.”

Uppgiftslämnaren skriver så här:

”(Flickans namn) skulle äta 8 per dag och gång”

Jag tyckte det var lite svårtolkat, även om man redan där såg att det var en väldigt hög dos för ett barn. Jag bad om ett förtydligande och fick svaret:

”1 gång per dag och 8 per gång.”

Man gav alltså flickan samma dos som till en vuxen man. Notera att de här 8 inte var utspridda över hela dagen utan det var alltså på en och samma gång.

Bild lånad från aprikoskarnor.se

De butiker jag länkade till igår har följande rekommendationer (Obs! Dessa gäller vuxna personer):

”Börja med 2 kärnor dagligen och öka succesivt till 6 stycken.”

Bodystore.se

Rekommenderad dos: Max 2 kärnor dagligen.”

Reco Market

Varning: Överskrid ej maxdos på 2 kärnor per dag.”

Råvarubutiken

”En vuxen man kan t.ex. äta ca sju eller åtta aprikoser, en vuxen kvinna ca fyra eller fem, ett barn förmodligen ca två eller tre.”

Holli.se

Som ni ser så har Holli.se valt att använda sig av rekommendationen från aprikoskarnor.se 

Vad säger då Livsmedelsverket om aprikoskärnor? Jo, som vi kunde läsa redan i gårdagens inlägg så avråder faktiskt Livsmedelsverket helt och hållet från att äta aprikoskärnor. 
Det känns ju sisådär förtroendeingivande, eller vad säger ni?

Tecken på cyanidförgiftning

”Symtom som skulle kunna uppstå efter långvarig stor konsumtion av livsmedel med höga halter cyanogena glykosider/vätecyanid, kan vara yrsel, svaghet, trötthet och lätta neurologiska symtom som domningar och stickningar i armar och ben. Även störningar i sköldkörtelns funktion kan uppstå.

Akut förgiftning är när man får i sig höga doser av ett gift vid ett tillfälle. Akuta symtom på cyanidförgiftning kan vara huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring och domningar. Allvarlig vätecyanidförgiftning kan påverka andningen.”
Livsmedelsverket

”Tre av tecken på toxicitet från alltför många kärnor är yrsel, dimsyn och illamående. Om något av detta inträffar så kom ihåg hur många kärnor du ätit och se till att du inte upprepa den erfarenheten. Om symptomen kvarstår eller om de är allvarliga, se en läkare omedelbart, eftersom cyanidföreningar förgiftning är en allvarlig fråga.”
Aprikoskarnor.se

”Centralnervösa symtom: Huvudvärk, takypné, excitation, kräkning, kramper och medvetslöshet.

Kardiovaskulära symtom: Effekterna liknar hypoxi. Cyanos. Laktatacidos. Alla typer av arytmier. Hjärtsvikt. Hypotension och cirkulationskollaps.”
Janusinfo.se

”Vanliga tecken och symtom på cyanidförgiftning omfattar: illamående, kräkningar, huvudvärk, förändrad mental status (t.ex. förvirring, desorientering), trånghetskänsla i bröstet, dyspnétakypné eller hyperpné (tidigt), bradypné eller apné (sent), hypertoni (tidigt) eller hypotoni (sent), kardiovaskulär 
kollaps, krampanfall eller komamydriasis och plasmalaktatkoncentration > 8 mmol/l.”

FASS

Jag försöker inte avskräcka folk från att sluta äta aprikoskärnor. Jag anser att var och en får stoppa i sig det den vill. Men när det kommer till barn så bör man vara extremt försiktig och ibland är det faktiskt bättre att avstå helt från att ge vissa saker. 

Här har vi ett fall där man som mamma har valt att, inte bara stoppa i sitt barn en sak som faktiskt är giftig, utan också ge en så pass hög dos att man faktiskt har riskerat barnets liv. Det är riskerat-barnets-liv-delen jag vill fokusera på. 

Att medvetet skada sitt barn eller utsätta det för livsfara är helt oacceptabelt i min värld. Detta är något jag aldrig någonsin kommer att vara tyst om.

Om man inte gillar det jag skriver så får man helt enkelt låta bli att läsa. Men att tro att man kan ”omvända mig” eller att man ska kunna få mig att tystna så tror man helt fel.

See you soon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.