Meny Stäng

Beräkningar

Jag hittade ett gammalt inlägg från RF-gruppen där M försöker hota medlemmarna (och Kritiker) med polisen. Detta blev ett vanligt inslag. Minsta lilla kritik = hot om anmälan!

I detta inlägget håller hon sig åtminstone delvis till sanningen. Hon har verkligen anmält gruppen till polisen. Men när det kommer till hur allvarligt polisen ser på det hela går åsikterna isär. Överst ser ni M:s inlägg och nederst en del av texten i Kristianstadsbladets artikel:

Om ni klickar på bilden ser ni också att hon skriver att hon inte har någon som helst redovisningsskyldighet. Men så här skriver skatteverkets expert i en artikel länkad från huvudartikeln:

”Man ska vara väldigt noga med att redovisa vad pengarna ska användas till och vad de sedan gått till.”

Jag vet inte hur det är för er men personligen litar jag mer på vad skatteverkets expert säger än vad som kommer ur M:s mun (eller tangentbord).

En annan intressant sak som skrivs är:

”Om man kan visa att alla insamlade gåvor har skickats till det här ändamålet eller den här personen finns ingen skatteplikt. Men behåller man en del själv och gör inköp i privat nytta uppstår ofta skatteplikt.”

Eftersom insamlingen var ämnad för att kunna betala behandling i Mexiko tolkar jag det som att summan av inköpen av alla dessa ”hälsokost”-produkter kommer att behöva skattas på. Enligt M:s egen redovisning gick dessa utgifter på 120 400:- (jag har inte räknat med bilen). Det betyder i sin tur att skatteverket vill ha in 36 120:- i skatt.

Sen har vi ju den där evigt omtalade bilen. M påstår själv att hon ”bara” använt 50 000:- ur insamlingen. Men detta är inget varken hon eller någon annan kunnat/velat bekräfta så summan som plockades ur insamlingen kan vara allt från 50 000:- till 289 000:- (summan bilen låg ute på annons för). Det innebär att skatteverket vill ha in mellan 15 000:- och 86 700:- i skatt enbart för bilen. Summa sumarum blir det 51 120:- till 122 820:- till skatteverket. Undrar om detta har räknats med?

Exakt hur mycket som egentligen togs från insamlingen till att betala bilen (och annat) kommer åklagaren och därmed skatteverket snart att få reda på eftersom det nu kommer att synas konton för fullt. Och nu fungerar det inte längre med att hota med polisanmälan eller påstå att man inte har någon redovisningsplikt. Hur ska detta gå?

See you soon!